Sanitair

Water is in ons dagelijks leven onmisbaar en in praktisch elke ruimte van het huis nodig. Maar elke dag gaan liters water nodeloos verloren. Toch kan je veel water besparen zonder dat je daarom aan comfort moet inboeten.

Kiezen tussen een douche of een bad

De keuze is natuurlijk persoonlijk en beide genieten wel iemands voorkeur. Maar wat als we eens gaan kijken naar het waterverbruik? Bij een douchebeurt verbruik je gemiddeld slechts 60 à 80 liter water, terwijl je voor een vol bad toch op 110 à 130 liter water moet rekenen. Blijf natuurlijk geen half uur onder de douche staan, want dan loopt je waterverbruik ook op. Je hebt tegenwoordig de keuze uit diverse innovatieve systemen en technieken die zorgen voor water- en energiezuinige kranen en douchekoppen.

Spaarzame kranen en douchekoppen

Thermostatische kranen
Hiermee kan je de temperatuur en de gewenste druk regelen, zodat geen onnodig water noch energie verspild wordt.

Eengreepsmengkraan
Met een eengreepsmengkraan kan je met één hendel het water mengen en het gewenste debiet regelen. Zo heb je sneller de gewenste temperatuur en gaat er dus minder water verloren. Nieuw bij bijvoorbeeld Ideal Standard is het kliksysteem op de eengreepsmengkranen dat ervoor zorgt dat het debiet via een weerstand tot 50% beperkt kan worden.

Bewegingsdetector
Sommige kranen zijn uitgerust met een bewegingsdetector die de kraan inschakelt wanneer de handen de kraan naderen en die meteen nadien weer uitschakelt.

Zelfsluitende kranen
De waterstroom sluit automatisch af na een bepaalde, van te voren ingestelde tijd.

Debietbegrenzer
Dit systeem kan aan het uiteinde van de kraan worden geplaatst, of in de leidingen. Het zorgt voor een constant debiet bij toenemende druk. Er bestaan ook debietbegrenzers voor de douche, die in de sproeikop of in de slang worden geplaatst.

Spaarknop
Kan voorkomen op kraan of douchekop. Op de thermostatische kraan werkt de spaarknop volgens het principe van de temperatuurbegrenzer. Je voelt een weerstand, door een druk op de knop kan je het volledige debiet laten lopen. Voorbeelden hiervan zijn de Ecobutton van Grohe en de Ecostop van hansgrohe die het debiet beperkt tot 10l/min.

Schuimstraalmondstuk
Aan het uiteinde van de kraan vermindert die het debiet, maar behoudt de druk. De hoeveelheid water wordt verminderd en vervangen door lucht. Dit zorgt voor een waterbesparing van meer dan 50%.

Zuinige douchesproeikop
Door hun speciale constructie hebben spaarzame douchekoppen tot 50% minder water per minuut nodig om hetzelfde douchecomfort te krijgen als klassieke douchekoppen (11 à 13 liter/minuut). Dit systeem vormt water om in druppeltjes die zich met lucht vermengen. Op die manier kan het waterdebiet verminderen, en blijft er een groot contactoppervlak met de huid. Verschillende fabrikanten hebben er nu ook voor gezorgd dat de grote regendouches ook spaarzaam kunnen zijn.

Elektronische kraan
Met een simpele druk op de knop, kan je de watertemperatuur en het waterdebiet voor bad en douche regelen.

Partners